Usein kysytyt kysymykset työsuhdepyöristä

Vanliga frågor om arbetscyklar

Företagscyklar har blivit en populär personalförmån som erbjuder anställda möjlighet att köpa en högkvalitativ cykel skattefritt utan en stor engångsinvestering. Den här artikeln diskuterar de vanligaste frågorna och svaren angående företagscyklar. Våra experter svarar på frågor som vad en sysselsättningscykel är, hur dess beskattning fungerar och vem som är berättigad till förmånen. Vi diskuterar även fritidsbruk, stöldsituationer och andra viktiga ämnen. Dyk djupare in i personalcyklarnas värld med oss ​​och ta reda på allt du behöver veta om denna moderna personalförmån!

Vad är ett anställningsavtal?

En anställd cykel är en cykel som ägs av arbetsgivaren eller förvärvas genom ett leasingavtal, som arbetsgivaren tillhandahåller arbetstagaren. Oftast ordnas medarbetarcykelförmånen så att den anställde självständigt kan köpa den cykel de vill ha under i förväg överenskomna villkor. Användningen av cykeln är inte knuten till pendling, utan den anställde kan använda cykeln som han vill, även på fritiden.

Utöver vanliga cyklar passar även eldrivna cyklar som tjänstecyklar. Förmånen täcker oftast direkt en försäkring för cykeln och utöver det går det ofta att inkludera underhåll och utrustning i cykelförmånen.

Den vanligaste praxisen för att erbjuda anställningscykelförmån är att förmånen erbjuds anställda med tillsvidareanställning. Cykelförmånen kan erbjudas antingen som en integrerad del av den anställdes löpande lön, varvid arbetstagarens bruttolön reduceras med cykelförmånens beskattningsvärde alternativt som löneförhöjning, antingen helt eller delvis.

Denna moderna personalförmån stödjer hållbar utveckling och är ett effektivt sätt att uppmuntra anställda att ta hand om sitt välbefinnande och sitt välbefinnande – även på arbetsplatsen.

Hur fungerar sysselsättningscykelbeskattning?

Cykelförmånen är en helt skattefri naturaförmån, det vill säga skattefri inkomst för den anställde. Det innebär i korthet att den anställde inte behöver betala skatt på den del av sin lön som de använder för att köpa en tjänstecykel. Den skattefria delen av arbetscykelförmånen har sedan 2021 täckt 1 200 euro per år. Eftersom det är 12 månader på ett år är det månatliga skattevärdet på en tjänstecykel som köpts genom ett leasingavtal typiskt 100 euro, vilket maximerar den skatteförmån den anställde uppnår vid köp av cykeln. Om kostnaderna för en anställd cykel överstiger 1 200 euro per år anses överskottet som skattepliktig inkomst.

Om tjänstecykeln förvärvas genom ett leasingavtal, beräknas skattevärdet av cykelförmånen direkt från den månatliga leasingavgiften för cykelpaketet. Eventuella administrationskostnader som arbetsgivaren ådrar sig ingår inte i cykelförmåns taxeringsvärde.

Om en tjänstecykel köps till ett företag är det årliga beskattningsbara värdet av cykelförmånen den totala inköpspriset för cykeln och tillbehören, inklusive moms, fördelat på fem år, plus räntan på kapitalet, som beräknas från inköpspriset det första året och de efterföljande åren, den del av värdeminskningen som beskattats under föregående år dras av från kapitalet.

Arbetsgivaren ska redovisa det skattemässiga värdet av cykelförmånen till Skatteförvaltningen på samma sätt som övriga förmåner. Det är bra att komma ihåg att vid beräkning av värdet på en tjänstecykel beaktas alla relaterade kostnader, såsom leasingbetalningar och eventuella underhållskostnader som ingår i cykelförmånen, i enlighet med skattemyndighetens anvisningar. Du kan läsa mer om att anmäla cykelförmåner till skattemyndigheten här.

När det kommer till skattefrågor är det alltid en bra idé att konsultera en expert för att säkerställa att all nödvändig information och skyldigheter hanteras korrekt.

Vem passar personalcykelförmånen för?

En företagscykel är ett utmärkt val för alla typer av cyklister, oavsett om du är en erfaren veteran eller någon som precis har börjat. Stadscyklister kan smidigt undvika trafikstockningar och samtidigt förbättra sitt välbefinnande på sina pendlar. En elcykel ger mer komfort på längre resor och möjliggör enkel rörelse även i utmanande terräng – och som en fördel för anställda är det betydligt billigare att köpa en. För den träningsintresserade erbjuder en tjänstecykel ett enkelt och naturligt sätt att öka aktiviteten i vardagen utan att behöva ha separata gymmedlemskap. För miljömedvetna medarbetare är det ett ekologiskt sätt att minska sitt koldioxidavtryck. En företagscykel är också en praktisk lösning för familjer: med tillbehör som barnstolar eller släpvagnar kan cykeln passa perfekt för hela familjens behov, och att använda dem är extra lätt med en elcykel.

Kan en företagscykel användas på fritiden?

Ja, du kan även använda en tjänstecykel på fritiden. Detta förklarar till stor del företagscyklarnas enorma popularitet. Att använda en tjänstecykel kräver inte pendling till jobbet, men kan användas fullt ut för alla vardagsaktiviteter, som shoppingresor, hobbyer eller helgresor.

Att tillåta fritidsbruk ökar mångsidigheten och utnyttjandet av cykeln. Dessutom främjar den en hälsosam livsstil och miljövänlighet mer allmänt än en cykel som enbart används för pendling. Det är dock bra att komma ihåg att även om det är tillåtet att använda en cykel på fritiden måste alla skador eller stölder anmälas ordentligt och nödvändig försäkring måste tecknas.

Vem äger företagscykeln?

Äganderätten till en tjänstecykel beror på hur cykeln förvärvades. Generellt sett finns det två huvudsakliga sätt: leasing och direktköp för företaget.

Leasingavtal: Oftast förvärvas en tjänstecykel genom ett leasingavtal, då äger leasingbolaget cykeln under hela avtalsperioden. Efter avtalstidens slut har den anställde oftast möjlighet att lösa in cykeln till sig själv till ett lågt pris. Cykeln kan även lämnas tillbaka till leasingbolaget i slutet av avtalsperioden.

Direktköp: Om arbetsgivaren köper cykeln direkt i företagets namn blir cykeln företagets egendom. I detta fall får arbetstagaren använda cykeln under anställningsförhållandet enligt överenskomna villkor, men ägandet ligger kvar hos arbetsgivaren. När en anställd lämnar företaget eller anställningsförhållandet upphör lämnas cykeln tillbaka till arbetsgivaren.

Täcker hemförsäkringen en tjänstecykel?

En tjänstecykel kan inte omfattas av hemförsäkringen. Det är värt att komma ihåg att en anställds cykel blir den anställdes egendom först när den anställde löser in den till sig själv. Däremot kommer tjänstecyklar ofta med ett heltäckande försäkringspaket mot stöld och skador.

Vad händer om en företagscykel blir stulen?

Stöld av en tjänstecykel är en obehaglig situation, men det är bra att förbereda sig på det i förväg. De flesta tjänstecyklar är försäkrade och försäkringen täcker oftast även stöld. Det första steget när en cykel tappas bort är att anmäla stölden till myndigheterna, din arbetsgivare och eventuella leasingbolag.

Försäkringsbolaget kräver ofta en kopia av brottsanmälan samt detaljerad information om skadan som uppstått för att kunna inleda ersättningsprocessen. Det är viktigt att notera att försäkringsvillkoren kan variera mellan olika bolag. I vissa fall kan självrisker eller andra villkor påverka ersättningens storlek och processens varaktighet. Arbetsgivaren bör klargöra dessa villkor i förväg och tydligt informera de anställda om dem.

För att förhindra stöld rekommenderas att använda högkvalitativa lås och förvara cykeln på ett säkert ställe när det är möjligt. Även om stöldfall är sällsynta kan du med god framförhållning och lämpliga åtgärder påverka risken avsevärt.

Måste jag anmäla en anställd cykel till skattemyndigheten?

Ja, en anställd cykel ska anmälas till skattemyndigheten. I Finland är arbetstagarcykelförmånen skattefri upp till 1 200 euro per år, men det betyder inte att förmånen inte behöver deklareras.

Det är arbetsgivarens ansvar att till Skatteförvaltningen anmäla alla förmåner som erbjuds anställda, inklusive arbetscyklar. Anmälan görs till Inkomstregistret på samma sätt som övriga löneuppgifter och förmåner. Om värdet på cykeln överstiger den årliga gränsen på 1 200 euro anses överskottet som skattepliktig inkomst och ska även redovisas.

Anmälningsskyldigheten gäller i alla situationer, oavsett om cykeln förvärvats direkt i företagets ägo eller genom ett leasingavtal.

Blir en tjänstecykel billigare?

En tjänstecykel är betydligt mer prisvärd för den anställde än en vanlig cykel. Tack vare den skattefria cykelförmånen behöver den anställde inte betala skatt på den del av lönen han eller hon använder för att köpa cykeln. Detta sparar den anställde upp till 30 % på inköpspriset jämfört med till exempel en cykel köpt med kontanter. Cykelförmånen kan ofta även omfatta underhåll och utrustning, så deras köp är skattefritt tillsammans med cykeln. Dessutom är cykling ett prisvärt alternativ till bilkörning och många har bytt ut familjens andra bil mot en elcykel av hög kvalitet.

Sammanfattningsvis, när den används på rätt sätt, erbjuder anställdas cykelförmån betydande besparingar och gör köpet av en kvalitetscykel enklare och mer överkomligt för både arbetsgivaren och arbetstagaren.


Työsuhdepyöräetu työnantajalle

Anställningscykelguide för arbetsgivaren

Kolla in den omfattande guiden och använd tjänsten Elite BIke företagscykel
Läs mer
tyosuhdepyoraetu työntekijälle

Anställningscykelguide för anställda

Få din drömcykel med förmånen för anställdas cykel!
Läs mer