Suunnitelmissa sähköpyörän hankinta? Tässä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin - Elite Bike

Suunnitelmissa sähköpyörän hankinta? Tässä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

John F. Kennedyä lainaten: "Mikään ei ole verrattavissa pyöräilyn yksinkertaiseen nautintoon!” Jos olet pohtinut sähköpyörän hankkimista, mutta sinulla on vielä mielessä kysymyksiä, niin siinä tapauksessa olet tullut oikeaan paikkaan! Vastaamme tässä blogipostauksessa sähköpyöriin ja niiden hankintaan liittyviin kysymyksiin. 

Usein kysytyt kysymykset

1) Onko sähköpyöräilyllä oikeasti terveysvaikutuksia?

Sähköavusteiset pyörät ovat turvallinen ja helppo tapa kuntoilla. Sähköpyörä toimii turvana, jos voimat meinaavat yllättäen loppua matkan varrella. Sähköpyörällä pitkät ja tuskalliset ylämäetkin sujuvat kevyesti. Koska sähköpyörällä ajaminen on kevyempää, sopivat ne työmatkapyöräilyyn erittäin hyvin. Jos harrastat hyötyliikuntaa pyöräillen, esimerkiksi työpaikalle ja takaisin, illalla ei tarvitse lähteä erikseen lenkille!

Monesti ajatellaan, että sähköpyörällä ajamista ei voida laskea kuntoiluksi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa! Sähköpyörällä voi kuntoilla siinä missä tavallisella polkupyörällä. Itseasiassa sähköpyörällä tulee yleensä tehtyä pidempiä lenkkejä ja sitä myötä myös kuntoilun kesto pitenee. 

2) Miksi investoida sähköpyörään autolla ajamisen sijaan? 

Sen lisäksi, että sähköpyörällä liikkuminen kohottaa aerobista kuntoa ja polttaa tehokkaasti rasvaa, yhä useampi valitsee sähköpyörän siksi, että se on autoa ketterämpi kulkuväline kaupunki- ja taajama-alueella. 

Tämän lisäksi on myös kyse taloudellisista ja päästöihin liittyvistä säästöistä. Osuuspankin selvityksen mukaan auton korvaaminen sähköpyörällä voi tuoda yli 5000 euron säästöt vuodessa. Ja mitä tulee hiilidioksidipäästöihin - sähköavusteisella pyörällä liikkuminen on ilmastoteko! Tieliikenteen osuus kaikista liikenteen päästöistä on yli 70 % (Euroopan komissio, 2019). Kuinka paljon nämä päästöt voisivat vähentyä, jos korvaisimme osan autoilusta pyöräilyllä? 

3) Kuinka kovaa vauhtia sähköpyörät kulkevat?

Sähköpyörän nopeus riippuu sen mallista ja tyypistä. Useimpien sähköpyörien enimmäisnopeus on 25-45 km tunnissa. On tärkeää huomata, että monissa maissa sähköpyörien enimmäisnopeus on rajoitettu 25 kilometriin tunnissa, jotta niitä voidaan pitää polkupyörinä eikä moottoriajoneuvoina.

4) Kuinka pitkän matkan voin ajaa yhdellä akun latauksella?

Sähköpyörän akun kesto riippuu useista tekijöistä, kuten akun kapasiteetista, ajajan painosta ja valitusta sähköavusteisuuden tasosta. Useimmilla  sähköpyörillä voidaan kulkea 32-80 kilometria yhdellä latauksella.

On myös tärkeää huomata, että kantama voi vaihdella pyörän ajo-olosuhteiden mukaan. Jos esimerkiksi ajat mäkisessä maastossa tai käytät korkeinta avustusta, saatat saada pienemmän kantaman kuin ajat tasaisessa maastossa ja käytät matalampaa apua.

Maksimoidaksesi sähköpyörän toimintasäteen, harkitse avun tason vähentämistä tai polkemista enemmän vähentääksesi moottorin kuormitusta. Lisäksi voit varmistaa, että akkusi on ladattu täyteen ennen jokaista ajoa ja ylläpitää sitä valmistajan suositusten mukaisesti optimaalisen suorituskyvyn varmistamiseksi.

5) Onko sähköpyörillä laillista ajaa autotiellä?

Useimmissa tapauksissa sähköpyörät luokitellaan polkupyöriksi, jolloin noudatetaan samoja sääntöjä kuin perinteisten pyörien kanssa. 

Sähköpyörien ajoon liittyvät määräykset voivat vaihdella maan tai alueen mukaan. Yleisesti ottaen sähköpyörät ovat yleensä sallittuja pyöräteillä ja maantiellä, mutta niiden käyttöä saatetaan rajoittaa jalankulkualueilla tai moottoritiellä.

Joissakin maissa on lakeja, jotka koskevat tietyillä teillä ajettavien sähköpyörien enimmäisnopeutta ja tehoa. Esimerkiksi joissain paikoissa sähköpyörät voidaan rajoittaa pyöräteille ja teille, joiden nopeusrajoitus on enimmillään 48 km/h. 

6) Kuinka paljon sähköpyörät maksavat?

Sähköpyörien hinnat vaihtelee mallin, merkin ja ominaisuuksien mukaan. Yleensä sähköpyörien hinnat asettuvat 2000 euron ja 5 000 euron välille.

7) Miten sähköpyörää huolletaan?

Sähköpyörän huoltaminen on hyvin samanlaista kuin perinteisen pyörän huoltaminen. On tärkeää pitää renkaat ilmattuna, ketjut voideltuina ja jarrut hyvässä kunnossa. Lisäksi akkua tulee ladata säännöllisesti ja pyörää olisi hyvä säilyttää lämpimässä ja kuivassa paikassa.

8) Miten tunnistan parhaan sähköpyörän moottoriajoon?

Kun puhutaan sähköpyörän moottorista, on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita. Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, että luonnollisesti pyörä ja moottori tulevat samassa paketissa. Runko on suunniteltu toimimaan yhdenlaisen moottorin kanssa, eli et voi vaihtaa moottoria pyörääsi myöhemmässä vaiheessa, tai ainakaan se ei ole tehty helpoksi. Pyörävalmistajat yleisesti käyttävät yhtä tai kahta moottorimerkkiä mallistoissaan, joten kannattaa lähestyä asiaa kokonaisuutena, eikä välttämättä valita pyörää ainoastaan sen mukaan mikä moottori siinä on.

On hyvä miettiä, kuinka paljon vääntöä tarvitset sähköpyörän moottorilta. Eri moottorit tarjoavat eritasoisia nettotehoja ja vääntöä, joten on hyvä ymmärtää omat käyttötarkoitukset. Tarvitsetko vain pienen avun, jotta pääset liikkumaan kaupungissa helposti ja kenties moottorin keveys merkkaa eniten? Vai haluatko moottorin, joka vie sinut kevyesti jyrkkiä mäkiä ylös? 

9) Minkälaisen vakuutuksen tarvitsen sähköpyörälleni? 

Tämä on yleinen kysymys, sillä jotkut sähköpyörät lasketaan tavallisiksi polkupyöriksi ja jotkut taas lasketaan moottoripyöriksi. Sähköpyörän vakuuttamistarve ja -velvollisuus riippuu laitteen tehosta ja maksiminopeudesta. 

10) Miten valitsen minulle sopivan pyörän? 

Sähköpyörien suosio on noussut uuteen ennätykseen ja tarjolla on uskomaton määrä erilaisia vaihtoehtoja. 

Harkitsetko sähköpyörän ostamista, mutta et ole varma mikä on juuri sinulle sopivin pyörä? Tärkeintä on löytää omaan  käyttötarkoitukseen ja ajotyyliin sopiva sähköpyörä. Ennen pyöräkaupoille lähtemistä, kannattaa myös lukea blogipostaus, jossa perehdytään ajotyyliin ja käyttötarkoitukseen liittyviin kysymyksiin, jotka auttavat sinua oikean pyörän valinnassa.

EliteBike on sähköpyörien ja pyöräilyn erikoisliike Seinäjoella, joka toimittaa kaikkialle EU-alueella. Autamme enemmän kuin mielellämme sinua löytämään parhaan pyörän tarpeisiisi! Ota meihin yhteyttä chatissa tai yhteydenottolomakkeen kautta.